Passepartout

Passepartouten är till för att skydda bilden och att skapa en distans mellan glas och bild. Många tycker också att det är estetiskt tilltalande. Man skiljer på stående, liggande och centrerad passepartout.

pp2

Vi rekommenderar alltid att sätta en passepartout på bilder som man vill skydda. En passepartout gör så att det blir ett litet avstånd mellan bilden och glaset och bilden riskerar då inte att fastna i glaset.

Ibland vill man kunna rama in sina bilder själv, snabbt och lätt utan att vänta. Då finns alternativet att gå och köpa en färdig passepartout och en färdig ram. Alternativt kan man beställa en passepartout i dina egna mått. Vi behöver då veta innermåttet på själva hålet, yttermåttet, om bilden ska vara stående eller liggande eller om vi ska sätta hålet centrerat i mitten. När vi frågar om bilden är stående eller liggande är det för att vi brukar lägga till lite bredare kant längst ner för att man inte ska uppleva att bilden ”faller”, dvs vi puttar upp hålet lite.

Bakom bilden bör man alltid lägga en syrafri isolerkartong, isso. Kartongen skyddar din bild från syran som finns i ramens bakstycke. Lägger man ingen isso så riskerar man med tiden att syran tränger in  och förstör din bild. Den missfärgas och får fläckar. Detta kan man ofta se på lite äldre bilder/inramningar eftersom man upptäckte problemen med syra i papper först på 80-talet. Varken passepartouter eller bakstycken var då syrafria och om man har en äldre inramning kan man ofta se en brun rand längst med där passepartouten har suttit. Även missfärgningar och bruna fläckar är vanligt.

Hur fäster man bilden? Papper är ett levande material som rör sig mycket beroende på temperatur och fuktighet. Bilden består av ett sorts papper och passepartouten består av ett annat så det är viktigt att bilden ska kunna röra sig fritt bakom passepartouten. Därför ska du bara använda en bit tejp att hänga upp bilden med och den ska givetvis vara syrafri. Vanlig tejp missfärgar bilden och den kan dessutom torka efter ett tag vilket gör att bilden ramlar ner inuti ramen. Fråga i butiken vilken sorts tejp som passar till ditt papper.


 

Ibland så är det lättare om man vet vilka mått som redan finns i vårt standardsortiment. Listan nedan visar de mått vi har för tillfället. Måttet i fetstil är yttermåttet på passepartout och ramar och måtten under respektive storlek är de innermått som finns.

passepartoutmått